Gĺ til kommentarer

Facebookens evne til identitetsforandring

(Dette er blot et arkiv-foto)

Jeg ved, at hun hedder ”Sarah”, er 17 år, vores fællesven er Jesper, hun er single, elsker tøj/mode, bruger meget tid på sport … og jeg kunne blive ved.
Er det ikke lidt fascinerende? Jeg kan lære Sarah at kende, uden at have snakket med hverken hende eller Jesper?
Men hov, dette er faktisk også skræmmende! At jeg gennem et medie har muligheden for at lære de elementære informationer om en person. En person, der ikke kender mig, og måske heller ikke har et ønske om at ændre på det. Men sket er sket, og jeg har nu kendskab til Sarah.
Jeg anmoder nu om et venskab – Hun godkender, men hvorfor? Ikke fordi hun kender mig, men for at få 879 venner eftersom det er kønnere end 878.
HvornĂĄr kommer jeg til min pointe?

NU!

Facebook er blevet et sted, hvor man danner sig en ny identitet – en profil vel at mærke. Et sted, hvor vi kan blive den vi ønsker at være eller modsætning af den vi er. Ikke noget der nødvendigvis fører til noget godt, men i hvert fald noget anderledes. Men her kommer det endegyldige spørgsmål: Er det positivt, at vi kan skabe et nyt ”jeg”?
Og svaret er ganske simpelt: Ja!

Undre det dig over svaret, så synes jeg du skal spidse øre nu:


Vi tager et eksempel med ”Klassens klovn”. Drengen, der er klassens klovn skyldes ikke nødvendigvis dumhed, men mere det vi kender som smartass. Egentlig er det ikke drengens skyld, at han er havnet i den kategori, men hans omgangskreds i klassen kan medføre til denne titel. Måske ikke noget han egentlig er stolt af når skolens klokke har ringet fri.
Denne dreng har mulighed for at fremstå, som den han i virkeligheden er gennem Facebook. Og hvordan vil han gøre det? Igen er det ganske simpelt. Facebook er smart opbygget, hvilket betyder at du kan inddele dine ”venner” i forskellige bokse. Bokse som skole, sport, spil, nære venner eller noget helt femte. Her har drengen mulighed for at dele hans indhold i forskellige grene. Således at han forbliver klovnen i Skolen og (måske) nørden til sporten.
Men igen her dukker en ny problemstilling op:
Er det sundt for personer, at have en ny identitet til hver aktivitet?

NEJ, det er det bestemt ikke. I bund og grund er drengen den samme, uanset hvor han begiver sig hen. Men når man møder nye mennesker danner man sig en ny profil, og her kan du spørge dig selv: ”Er jeg den samme person i skolen, derhjemme, sammen med kæresten, sammen med mine kammerater, sammen med svigerforældrene, når jeg møder nye mennesker, til fester, til sociale arrangementer osv.”

MĂĄske vil svaret overraske dig, men jeg tvivler pĂĄ, at du er den samme person hele vejen igennem!

Skrevet af ZhaD
00:05 28.12.2011


Du skal vćre logget ind for at kunne skrive her...

 Wagner - tidligere ansat pĺ NsExtra
En fin artikel, jeg har vurderet den til en middelklasses artiklen.. Pointen er rigtig god.. Alle vil jo automatisk ændre personlighed.. Når du er i et omklædningsrum kan du råbe op til dine kamerater osv. Men i skolen vil du ikke betegnes som et fjols, så derfor er du ikke så højt råbende, og bruger stødende ord. Sådan har jeg det i hverfald.. , der er også forskel på hvad, hvor, og hvem du er sammen med.. Når jeg i starten læser din artikel tænker jeg på (Voldtægt, misbrug, vold osv.) Jeg troede du ville ind på en voldtægtsmand, man kan jo finde alle oplysninger osv. Hvor du bor osv. Men fin artikel herfra! & Tillykke med prøve perioden ..
 19:10 1.1.2012

 ZhaD - tidligere ansat pĺ NsExtra
Mattias, kan godt se hvad du mener. Tak for din kommentar - det retter jeg op til næste gang :-)
 00:10 31.12.2011

 Mattias
Jeg kan ikke lide din opsætning af artiklen - den er intetsigende - en masse ord der faktisk ikke ender nogle steder. Ikke rigtig nogen konklusion over det overordnede emne. Prøv næste gang med en rød tråd som - hvor vil jeg hen med min artikel? Hvad er formålet osv..
 11:39 30.12.2011

 ZhaD - tidligere ansat pĺ NsExtra
Jeg tror ikke jeg'et dukker frem nogen steder. Den sande personlighed skjules bag profiler. Selv når vi er inde i valg-boksen, så tænker vi ikke med "jeg'et", men mere med profil vi har skabt. Hvis jeg ejer min egen virksomhed, hvor skidtet har kørt godt de sidste 30 år, så vil jeg næppe stemme rødt. Ikke fordi man går imod principperne mod rødt, men det vil gavne ens virksomhed med skatter, afgifter osv. hvis man stemmer blåt. Det jeg vil frem til, er igen: vi har forskellige profiler, hvor jeget indgår i det. Konklusionen vil altså være: Jeg'et er ikke noget selvstændigt, men blot noget der er i vores underbevidsthed, og som er med til at skabe vores profil(er).
 00:42 28.12.2011

 Muller
Jo, det gør det. Spørgsmålet er jo bare, hvilken periode man betegner sig selv om værende "jeg'et", og hvilken situation?
 00:31 28.12.2011

 ZhaD - tidligere ansat pĺ NsExtra
Men indgår faktorer som toneleje, væremåde, sprogbrug osv. ikke i vores personlighed?
 00:28 28.12.2011

 Muller
God pointe med det sidste du skriver " ”Er jeg den samme person i skolen, derhjemme, sammen med kæresten, sammen med mine kammerater, sammen med svigerforældrene, når jeg møder nye mennesker, til fester, til sociale arrangementer osv.” Måske vil svaret overraske dig, men jeg tvivler på, at du er den samme person hele vejen igennem!"... Dog vil jeg så tilføje, at personligheden er den samme, ja!.. Men vi ændre automatisk vores sprogbrug, være måde, toneleje, når vi omgives mennesker vi ikke har mødt før. Nogle mere end andre. Men i bund og grund er man den samme person, uanset hvad.
 00:27 28.12.2011